Sjælens Stemmer

Sjælens Stemmer

When

June 27, 2024    
7:30 pm - 8:45 pm

Where

Helsingør Domkirke, Sct. Olai Kirke
Sct. Anna Gade 12, Helsingør, 3000

KØB BILLET

“Sjælens Stemmer” præsenterer eksklusiv ny vokalmusik, udvalgt af Ars Nova Copenhagen i samarbejde med International Society for Contemporary Music, der har udpeget ensemblet til at varetage det vokale repertoire ved festivalen World New Music Days, der i år afholdes på Færøerne.

Ved koncerten synger Ars Nova værker af en række yngre komponister, der giver deres bud på fremtidens vokalkunst. Et fællestræk for alle kompositioner er en hengivelse til det inderlige, en musikalsk dør indtil sjælen. Mange er inspireret af klassiske latinske tekster, som peger på en musikalsk inspiration fra musikkens tidlige mestre, der hos de forskellige komponister gribes meget forskelligt an. Andre befinder sig musikalsk rent i vores samtid.

Irske Rhona Clarke formidler lyden af evigheden i sin fortolkning af Hildegard von Bingens tekst “O Vis Aeternitatis”. Gyöngyösi Levente fra Ungarn har skrevet “Beati mundo corde”, velsignet er den rene i hjertet, til sin lærer og inspiration, den anerkendte komponist og kordirigent japanske Ko Matsushita. Amerikanske Sarah Rimkus blander W. B. Yeats digt, Mother of God, med den traditionelle Ave Marie salmei et forsøg på at portrættere Marias menneskelige væsen. Tsung-jen Hen fra Taiwan og Færøske Kari Bæk har begge skrevet lovprisninger i henholdsvis “Cantate Domine” og “Laudate Domine”. Danske Mette Nielsens “Tidlig Solopgang” er en ordløs gengivelse af en ungdommelig cykeltur hjem gennem byen en tidlig sommermorgen. George Floyds desperate sidste ord, “I Can’t Breathe”, danner rammen for Skotske James Robertsons værk. Endelig sluttes koncerten med at mindes en af vor tids mest væsentlige komponister, finske Kaja Saariaho, der døde sidste år, med hendes “Tag des Jahrs” for stemmer og electronics.

Vokal skønhed er et gennemgående element. Selv det til tider barske og dissonante kan være en kilde til noget smukt. Glæd dig til at opleve en koncert, hvor helt ny vokalmusik foldes ud – bevægende, betagende og indimellem fuldstændig grænseløs. En fordybelse i stemmens kraft med musik, der udforsker og udfordrer det velkendte.

Graham Ross er en af Englands mest efterspurgte dirigenter og komponister. Han er medstifter og chefdirigent for The Dmitri Ensemble og kunstnerisk leder af Clare College Choir i Cambridge, og hans omfattende diskografi har høstet mange flotte anmeldelser. Ross er en populær gæstedirigent og har bl.a. samarbejdet med BBC Singers, Malaysian Philharmonic Orchestra og DR VokalEnsemblet.

Ars Nova Copenhagen blev grundlagt i 1979 og blev frem til 1995 ledet af den danske dirigent og komponist Bo Holten, hvis banebrydende ideer om et repertoire, omfattende både tidlig og ny musik, hjalp med at etablere ensemblets position både i Danmark og internationalt. Tamás Vetö, som efterfulgte Holten i 1995, dirigerede bl.a. en lang række meget roste koncertopførelser og indspilninger af ny dansk musik. Fra begyndelsen af dette århundrede og frem til 2023 blev ensemblet ledet af Paul Hillier, der med sit kunstneriske udsyn og sin kompromisløshed løftede Ars Nova Copenhagen til det høje niveau, hvor gruppen befinder sig i dag. Sofi Jeannin er i 2024 tiltrådt som gruppens nye chefdirigent. Ars Nova har netop taget hul på en ny fireårig kontraktperiode som specialensemble med driftsstøtte fra Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Musik. Det er således sikret, at ensemblet – nu med Sofi Jeannin i spidsen – fortsat vil udbrede vokalmusik på højeste niveau til publikum med hang til stemmer og stemning.

Psst!

På udvalgte værker medvirker der ved denne koncert fire studerende sangere fra Det Kgl. Danske Musikkonservatorium. Dette samarbejde er noget nyt og en form for kollektiv mesterlære, hvor vi ønsker at lære af og fra os til ensemblesangens vækstlag, hvorfor vi på dette projekt deler værksted og praksis.

Psst, psst!

Også du har mulighed for at komme ind i værkstedet og lytte til åben prøve med Ars Nova Copenhagen. Det finder sted mandag d. 24 juni kl. 12.00 i Lutherkirken, Randersgade 5 på Østerbro i København. Yderligere information findes i den øvrige kalender.

PROGRAM:

Mette Nielsen (DNK) Tidlig solopgang
Levente Gyöngyösi (HUN) Beati mundo corde
Tsung-Jen Hsieh (TWN) Cantate Domino
Rhona Clarke (IRL) O Vis Aeternitatis
Sarah Rimkus (USA) Mater Dei
James Robertson (SCO) I Can’t Breathe
Kári Bæk (FRO) Videmus nunc per speculum
Laudate Dominum
Kaija Saariaho (FIN) Tag des Jahrs

 

2024 Ars Nova Copenhagen. All rights reserved.